Sadepäivän iloksi kokeilin leipoa karjalanpiirakoita. Ihan ekaa kertaa en ollut pappia kyydissä, äidin, mummon ja tätien ja miehenkin kanssa on tullut leivottua aiemminkin. Reseptit ei ollut jäänyt mieleen niin kokeilin kahta erilaista.
Ensiksi tein "terveysversion" Risellan tummassa puuropussissa olleesta ohjeesta, kokonaan ruisjauhoista tehtyä. Taikina oli tosi haurasta, repeili helposti kun kaulin ohuemmaksi, vaikkakin oli paistettuna tosi maukasta.
Toiseen ohjeeseen tuli vehnäjauhoja. Taikina kauliintui helpommin ohueksikin eikä repeillyt isompanakaan kuorena.
Kotikokki.net tämä ohje:
3,5 dl ruisjauhoja
½ dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
TÄYTE
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
Ohjeet Valmistusaika 120 min
Tee taikina kylmistä raaka-aineista.Sekoita kylmään veteen jauhot,suola ja öljy,sekoita.Laita taikina jääkaappiin,ja tee puuro normaaliiin tapaan.Jäähdytä puuro,ja laita uuni lämpenemään 250-270 asteeseen.Kun puuro on jäähtymässä ota taikina ja ala pyöriitämään siitä haluamasi kokoisia palloja,painele ne hellästi jauhoissa ja kauli ympyrän muotoisiksi.Käytä kaulimisen aikana ruisjauhoja runsaasti,ettei taikina tartu pöytään.Kun taikina on kaulittu voi ruveta täyttämään niitä puurolla.Lopuksi rypytä reunat ja laita piirakat uuniin n.15-20 minuutiksi.
Tällaisia niistä tuli, riisitäytteisistä. Kun täyte loppui, söimme sitä myös ruoaksi siis niin, tein sitten muusia ja perunapiirakoita lopuista. Paistoin samalla uunin lämmityksellä lihapullia viitisenkymmentä kappaletta, ja illasta vielä raparperipiiraita.
Mitäpä sitä sadepäivänä muutakaan:)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti