Kuvittelijataru

Tervetuloa Hemmalle!


Hemma on 1890 -luvulla alkunsa saanut mäkitupalaisten talo Asikkalassa. Taloa on jatkettu ja rakennettu vuosien myötä ajan kanssa, yläkertaa vuonna 1917. Ajan kanssa kunnostamme mekin, jotta kestäisi seuraavat 100 vuotta. Kirjoitusta talon entistämisestä perinteisin menetelmin, laadusta tinkimättä. Onnen puuhia pihalla ja talossa, olet lämpimästi tervetullut.

2008 hemmassa tähän asti

20.01.2008Hemmalaiset pätkii lattialankkuja,,,hitusen hirvittää palastella yli viiden metrin lankkuja meidän mittoihin sopiviksi, mutta tehtävä mikä tehtävä;)Muuta ei puutu kuin oikaisu ja paksuushöyläykset, pontinteko, asennus ja pintakäsittely, siinähän se olkkarin lattia alkaa olla sitten paikoillaan;) Onneksi ollaan säästytty superpakkasilta tänä talvena.
Kunnostettuja ikkunan osia, enää jäljellä hiontaa, lasitusta ja kittausta, ja ehkä vähän maalaustakin ennen asennusta;)Osat alkaa olla kasassa.Ikkuna heloja kuivumassa.Sellakkaan helojen dippaus.Taru dippailee;) Ja päivän tietopläjäys:Sellakka eli shellakka on orgaaninen polymeeri ja hartsi, jota saadaan Kaakkois-Aasian ja Intian itäisten osien metsissä elävästä Kerria lacca -hyönteisnaaraan munakoteloidensa suojaksi erittämästä hauraasta aineesta. Suomeksi lajista on käytetty ainakin nimiä lakkakirva ja lakkakilpikirva. Tieteellisen nimen synonyymeja on useita[1]. Sellakka on väriltään joko kellertävää tai punaista. Punainen sellakka sisältää hyönteisen munat tai toukat ja kellertävä sellakka on kerätty sen jälkeen kun hyönteiset ovat poistuneet. Meillä käytössä kotimaisen Uulan kellertävä sellakka, ja tällä dippauksellahan suojataan valurautaiset helat ruostumiselta, ja samalla ne saa kauniin pronssinhehkuisen värin. Laitan lisää kuvia kun helat käsitelty useampaan otteeseen.(Wikipedia)Tästä lähtien, putsaan ikkunat aina aseistettuna mäntysuovalla ja ikkunaraapalla eli handyterällä;)

'Tämä on mainos:)Tervetuloa Vääksyyn kaarnalaivojen Suomen mestaruuskisoihin 28.6 kilpailla voi tekemällä veneen nopeuskisaan tai kauneuskisaan;) Venettä voi alkaa tekemään jo nyt, tarkempia tietoja sivuilta www.vanhavaaksy.fiTerkuin Taru

Niin siis istutettu on orvokkia purkkiin;) ja vähän kehäkukkaa, auringonkukkaa ja jotain papuja.Ja revitty on nokkosta hampaat irvessä ja niin murhattu kymmeniä lehtikoteloita eikun lehtokotiloita;)Ja sitten taas ikkunaa:Rami fiilistelee;)Pysyy se ruuvimeisseli rouvankin käpälässä;) Ulko-ovi kaivettiin rimotuksen alta ja osiksi se on laitettava ja kunnostettava kokonaan;)Olkkari edelleen levällään - tää selittää sen kyläänkutsumattomuuden meillepäin;) Ootelkaa vielä vähän;) kylllä sekin päivä vielä koittaa ,,,jonain vuonna;)Maalari maalasi taloa -heti kun silmä vältti niin tää istui ottamassa pihalla aurinkoa;)Rami viimeistelee:)Maali uulan pellavaoljymaali valkoinenwww.uula.fi/suomeksi/pellavaoljymaaliJa nyt sitten mietitään että oliko puolikiltävä liian kiiltävä, ja vedetäänkö pohjakerroksen päälle luonnonvalkoiseen sävytetty himmeä maali -valintojavalintoja;) Olkkarista puuttuu enää ikkunat, lattiat ja pientä eristystä niin ja sähkövedot,,,hirsipinta jää toistaiseksi näkyviin niin saa hirret vetäytyä rauhassa;)Hemmassa puuhastellaan siis taas, pitkän ja "rauhallisen" talven jälkeen. Ja taas maistuu remppa:)Talkooinnokkaat ovat jo kovasti kyselleet talkoiden perään, -ihanaa! Hirsitöitä mahdoollisesti luvassa kesäkuulla, ison koivun alasrymäytystalkoot touko-kesäkuulla ja siinä riittäkiin arbaittia monenmoista ja heinä-elokuulla sitten kylppärin laajennushommia;)Uujee!

Hemmalaiset on taas remonttipuuhissa. Seuraavana vuorossa kylpyhuone, joka meneekin kokonaan uusiksi. Piirustukset on tulossa pieneen laajennusosaan, vanhat väliovet on hankittu, ovenkahvakin ulko-oveen mietitty. Saamme kuistin jatkeeksi pikkuisen tuulikaapin, ja kylpyhuoneeseen tarvittavat pari neliötä lisätilaa. Radikaaleiksi rupesimme. Alkuun niin pyrimme säilyttämään talon sellaisenaan. Kunnioituksesta taloa kohtaan päätimme kuitenkin rakentaa kylpyhuoneen museovirason ohjeita noudataen huone huoneen sisään, ja tietysti mukavuudenhalusta, talo muotoutuu meidän perheen näköiseksi, niinkuin aiempikin perhe on muokannut siitä oman näköisensä.Talon rakennusvuonna ei ole erillisiä kylpyhuoneita sisällä ollut eikä niitä sinne oltu suunniteltu, joten tämä olkoon meidän myönnytyksemme nykyajalle.Vielä on kivaa tuumattavaa paljon, minkäväriset laatat, millainen käsienpesuallas, millainen kaluste sen alle. Ja toki paljon muutakin puuhaa, varattava kaivinkone, putkimies, sovittava sähkömies muunmuassa, ja tuumattava tarkkaan missä järjestyksessä edetään. Onneksi lupa-asiat on kunnossa, vesisulku katsottu ja budjetti laadittu. Jossain aikataulussa ollaan, ja kesäloman alkua odotellaan ja hyviä kelejä ja remontoimista:)

11072008
Tältä hemma näyttää laajennuksen jälkeen, ihanaa kun saimme kuvat, taas askel eteenpäin remontissa. Hemman olohuoneen kuusilankut on saaneet hiontaa tänään. Päätimme oikaista hieman ja jätimme maalien rapsutuksen väliin. Vanhasta suuresta maalaistalosta meille saapuneet kuusilattiat hiottiin tänään leveänauhahiomakoneessa, ja samalla tsekattiin naulojen ja kivien osuus ettei höylän terät menisi pilalle.ja koska puuseppämme on sidottuna omiin töihinsä, tartuin toimeen ja sujui se minultakin reilun parinkymmenen lankun nosto, työntö koneeseen ja retuuttaminen, yksi kerta kun ei riittänyt vaan lankut hiottiin molemmin puolin. Tällaiset lankut siis olivat ennen hiontaa, määrämitaan sahauksen jälkeen.Ja näin ihanat niistä tulivat jo ensihionnan jälkeen.Vielä on savottaa näissäkin, tuuppasemme ne vielä tasohöylästä läpi, jyrsimme pontit ja hiomme ne 35mm paksuisiksi.Mitä et oo tosissas, että vielä alapuoleltakin vai?Kieli keskellä suuta.Pienenä vinkkinä naisille ja miksei miehillekin, jos joskus samankaltaisissa työoloissa puuhaatte, niin hame ei ollut lämpimän kesäkelin huomioon ottaen ollenkaan pöllömpi varuste, mutta läpäisee aika ikävästi lankkutikkuja :)Ja tänne ne jonain päivänä "tupsahtavat":)ps. pintakäsittelynä tulee suurella todennäköisyydellä olemaan Auron joku läpikuultava vaha, johon sekoitetaan valkoista tasoittamaan kuusen kellastumista, ja josta kauniisti kuultaa läpi kuusen vaaleus ja kauniit oksan kohdat.Suurikiitos remonttimaan väellehttp://remontti.vuodatus.netjotka antoivat meille ihanan ansiomerkin. Jos ansiomerkin voi kiitokseksi antaa teille takaisin, niin hauaisimme sen tehdä. Kiitos kovasti!Annan ansiomerkin myös Karinille, mutta en linkitä hänen blogiaan. Ja toivotan Karinille ihania odotuspäiviä:)Kiiruilun vuoksi on blogien seurailu ikävän satunnaista, tässä muutama sellainen jota tulee välillä kurkattua, Ihanan kaunis blogi:http://myblogvintageliving.blogspot.comRemontointia saaressa:http://timotarja.vuodatus.net/Ja ihan ääripäästä, muotia ja hömpänpömppää:http://www.veckorevyn.com/mode/ebbas-blogg/Säännöt:1. Tunnustuksen saajana voit laittaa plakaatin omaan blogiisi.2. Linkki ja viesti siihen blogiin, josta sait tunnustuksen3. Nimeä vähintään seitsemän muuta blogia tunnustuksen saajiksi.4. Linkitä näihin blogeihin omassa kirjoituksessasi.5. Jätä viestiä niihin blogeihin, jotka nimesit tunnustuksen saajiksi.
20072008
Hemman Taru juhli syntypäiviä pinkin piknikin merkeissä. Lahjaksi sain kauniin vanhan astiatelineen keräämilleni kupeille. Teline saa vielä remontin edetessä keittiöön asti, arvoisensa paikan. Siihen saakka hän saa kököttää hellan päällä. Arabian nauriskupit, on tämän hetken suosikit. Kupeille täytyy vain keksiä toinen käyttötarkoitus, lopetin kahvinjuonnin kesäloman kunniaksi:)Ameriikan tuliaisena putkahti käyntikorttikotelo kenenkäs muun kuin Sue Ellenin ja Jr:n kuvia varustettuna -Ihana! Kiitos Tanja ja Jukka <3 Yksi suosikkilahja oli myös tämä vihreä kastelukannu ja kukka Uuden Quinean Liisa.Pinkkiä piknikkiä juhlittiin arktisissa olosuhteissa puutarhassa tänä kummana kesänä.Toivottavasti kukaan vieraista ei vilustunut! Kiitos kaikille vieraille lahjoista ja halit <321082008
Tänään kaadettiin pihapiirimme vanhin, kaunein ja suurin puu. Pitkällisen harkinnan päätteeksi. Aamulla Rami haki Dino korinosturin, joka nousi 18 metriin asti, ja saimme talkooavuksi kolme raavasta miestä, joista Roope 6-v ja Rasmus muutamaa vuotta nuorempi:) sekä poikien vanhemmat Niinan ja Maken - Suuri kiitos avusta!Poikien uusi lelu -työsarka alussa ja hymyilyttää kumpaakin.Matkalla korkeuksiin..Puu oli ainakin 1,5 kertaa talomme kokoinen lehvästönsä kanssa. Tässä enää kolme paksuinta oksaa jäljellä. Kahteen mieheen sahattuna, päivässä koivu tuli alas. Kerran meni laite jumiin, ja Make sai tunnin verran olla yläilmoissa vesipullo eväänä. Pikkuhiljaa ohjaus alkoi toimimaan, ja muutaman metrin korkeudesta pääsi jo köyden avulla alas.... Vähiin käy ennenkuin loppuuMaisemia korkeuksista katsottunaPaksumpien runkojen sahaus kaatoraudan avulla.Oli jo korke aikakin kaadolle, tämä reikä ei ollut ainoa...Tästä syystä ei niin paljon harmita vanhan puun kaato, nyt on turvalinen olo syysmyrskyissäkin nukkua.Kaatajat kannon juurella.

Ei kommentteja: