Kuvittelijataru

Tervetuloa Hemmalle!


Hemma on 1890 -luvulla alkunsa saanut mäkitupalaisten talo Asikkalassa. Taloa on jatkettu ja rakennettu vuosien myötä ajan kanssa, yläkertaa vuonna 1917. Ajan kanssa kunnostamme mekin, jotta kestäisi seuraavat 100 vuotta. Kirjoitusta talon entistämisestä perinteisin menetelmin, laadusta tinkimättä. Onnen puuhia pihalla ja talossa, olet lämpimästi tervetullut.

Luumupuita ja punaherukkapensaita

Puutarhainspiraatio iski taas kauniina syyspäivänä, ja istuttelimme pihaan pari luumupuuta ja punaherukkapensaita. Luumupuu on laatuaan kuntalan punaluumu, toivottavasti ovat satoisia ja makoisia. Jos on kokemuksia niiden kasvupaikasta ja herkkyydestä tuulelle ja muulle, niin vinkkailkaapas kiits. Valitsin paikan kukkapenkin yläpuolelta, eli on penkereen yläpuolella, ja kuvittelin jo kuinka kauniisti se vanhetessaan levittää oksiaan penkereen päälle. Paikka on melko tuulinen ainakin toistaiseksi ennen kuin sireeniaita kasvaa siihen taustalle vähän suojaksi. Pihasta on vähän vaikea löytää tuuletonta paikkaa, kun asumme kahden järven välissä, joten toivottavasti menestyy.

Punaherukkapensaita laitettiin myöskin, Jonkheer van tit  eiku Tets:iä, makeanhappamaksi sitä kuvailtiin, joten kuulostaa mukavammalta kuin ihan pelkkä hapan. Siitä kanssa vinkkailkaa, jos on lajikkeesta kokemuksia. 

Keväällä on tarkoitus jatkaa puutarhan laittoa. Ajatuksena rakentaa sinne vähän kivistä perennakoroketta ja kankaalla peittää ja mullittaa omenapuiden välinen alue. Jos niistä vuohenputkista vaikka sillälailla pääsisi eroon. Ei riitä miun kärsivällisyys enää nyhtämistalkoisiin. Kolme tai neljä vuotta olen niitä nyhtänyt, ja taitavat vaan villiintyä siitä. Puutarhassa puuhailu on ihanaa, ja lempihommaani näköjään kevään, alkukesän ja syksyn,  lomamoodi iskee sitten heinäkuussa ja silloin rikkakasvit ottavat kasvuspurtin ja loppu onkin villinä rehottavaa niittyä:) 

Nyt isken pensailla, puilla, kankaalla ja tarkemmin suunnitellulla pihalla vastaan ja saas nähdä kuinka käy. Onneksi apuna on ollut innokas talkooväki, ja naisporukalla on ollut mukava puuhailla ja tosi paljon sitä aikaansaa nämä kätevät emännät päivässäkin:) 

Säätiedote näyttää taas siltä että vettä on luvassa reilummalti. Puutarhan osalta syksysuunnitelmissa on vielä laittaa krookuksen sipuleita maahan kevättä piristämään. Niin ja tehdä niitä suunnitelmia kevään varalle. Heinäseipäitä vielä kaipailen aidannetta varten, jos täältä Lahti-Asikkala seudulta sattuu löytymään?

Houkuttaa myös nämä risuhommat, kauniita juttuja ja ihania ideoita löysin kirjasta Sisusta risusta. Heinäseivässeinämän sijaan saisi aika kivan myös pajusta, siinäpä siitä pohtimista talven ajaksi:)





http://www.ahosentaimisto.fi/product/825/punaherukka_jonkheer_van_tets
http://suomalainentaimi.fi/luumu-’kuntala’

Ei kommentteja: